Angkatan Udara Malaysia janjikan penyelidikan menyeluruh atas kecelakaan jet tempur
Asia

Angkatan Udara Malaysia janjikan penyelidikan menyeluruh atas kecelakaan jet tempur

BUTTERWORTH: Angkatan udara Malaysia telah berjanji untuk melakukan penyelidikan menyeluruh setelah sebuah jet tempur jatuh pada Selasa (16 November), menewaskan satu pilot dan melukai yang lain.

Insiden itu melibatkan pesawat Hawk 108 di pangkalan Butterworth Royal Malaysian Air Force (RMAF) di Penang.

Wakil kepala RMAF Mohd Asghar Khan Goriman Khan mengatakan pada Rabu pagi bahwa penyelidikan akan segera dilakukan.

“Kami akan melakukan penyelidikan terperinci tetapi selain itu, saya tidak dapat berkomentar,” katanya kepada wartawan di Rumah Sakit Seberang Jaya, tempat pilot yang terluka dirawat.

Dia menolak berkomentar tentang kondisi pilot yang terluka.

Pesawat – diterbangkan oleh Mayor Mohd Fareez Omar dan Kapten Mohamad Affendi Bustamy – jatuh sekitar pukul 10 malam selama pelatihan penerbangan malam.

Menurut pernyataan RMAF, Mohamad Affendi tewas dalam kecelakaan itu sementara Mohd Fareez terluka tetapi dalam kondisi stabil.

“Kedua pilot telah menikah dan keluarga mereka telah diberitahu tentang insiden tersebut dan RMAF akan memastikan kesejahteraan keluarga korban akan diperhatikan,” kata pernyataan itu.

“Semua pihak harus menahan diri untuk tidak menyebarkan berita atau spekulasi yang belum diverifikasi. RMAF akan membentuk dewan investigasi atas insiden tersebut.”

Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob menyampaikan belasungkawa kepada anggota keluarga Mohammad Affendi dalam sebuah posting Facebook.

Menteri Pertahanan Senior Hishammuddin Hussein juga menyampaikan “simpati terdalamnya” kepada keluarga kedua pilot dan mengatakan dia “sangat sedih dan kecewa” mendengar tentang insiden tersebut.

Posted By : keluar hk